B2
Suomi Finland 100

Cosplaykilpailut

Tampere Kuplii 2017 cosplaykilpailun finalistit. Kuva: H. Taino

Pukukilpailun voittajia sai äänestää kahdeksasta finalistista Aamulehden yleisöäänestyksessä ke 22.3. asti.

Pukukilpailun voittajat

 1. Santeri Mononen ja Severi Mononen: Paladiini ja Maagi / World of Warcraft
  • 25% äänistä
  • tuomariston perustelut: Mahtava ja näyttävä duo, erittäin monipuolinen materiaalien käyttö ja huikeat ensimmäiset puvut.
 2. Erika Salonen: Harley Quinn / Batman Arkham Knight
  • 21.61% äänistä
  • tuomariston perustelut: Ammattimaista ompelujälkeä, vaativat materiaalit ja hyvä hahmoyhdennäköisyys.
 3. Biffe: Queen Himiko / Ôkami
  • 16.38% äänistä
  • tuomariston perustelut: Suloinen kokonaisuus, toimivat materiaalit ja kekseliäs päähine.

Muut pukukilpailun finalistit (satunnaisessa järjestyksessä)

Esityskilpailun voittajat

 1. Reta : Free! Iwatobi Swim Club / Esityksellä: Notice me, senpai!
  • tuomariston perustelut: Erittäin mukaansa tempaava esitys, loistava energia, hyvää lavaproppien käyttöä ja lavan haltuunottoa.
 2. Varia: Katekyo Hitman Reborn! / Esityksellä: Prinssi ja sammakko
  • tuomariston perustelut: Hilpeä ääniraita, toimiva hahmokemia ja loistava juonenkaari.
 3. Ella Puoliväli: Versailles no Bara / Esityksellä: Uljas valkoinen
  • tuomariston perustelut: Hyvä hahmoon eläytyminen, uskonnollinen lähdemateriaalille ja koominen laukka.

Yllätystuomari: Rocky Horror Shown Sami Saikkosen suosikit

Cosplaykilpailuun osallistuminen

Muutokset vuoteen 2016:

Lavan ja tilojen sotkeminen on kielletty (esim. konfetit, glitteri, tekoveri, höyhenet jne.)

Pukujen tulee olla samasta lähteestä, mutta rajatapaukset katsotaan erikseen, esim. eri Marvelin teoksien samasta maailmasta lähtöisin olevat hahmot.

Nyt myös visual novel sallitaan pukujen aiheena.

Rajoitukset ja muut kilpailun perustiedot

Pukukilpailu on 1-2 hengen kilpailu, esityskilpailuun voi osallistua 1-5 henkilöä. Kilpailuun voi siis osallistua yksin, parina tai ryhmässä, riippuen siitä kumpaan sarjaan aiot osallistua. Pukujen tulee olla samasta lähteestä, mutta rajatapaukset katsotaan erikseen, esim. eri Marvelin teoksien samasta maailmasta lähtöisin olevat hahmot.

Pukukilpailun yleisöäänestyksessä voittajat valitaan valokuvien perusteella, joten puvun lisäksi kilpailijan kannattaa panostaa erityisesti ilmeeseen ja poseeraukseen.

Fanartilla voi täydentää lähdekuvamateriaalia, mikäli alkuperäislähteestä (elokuvan, sarjakuvan, tv-sarjan, pelin jne.) ei löydy esimerkiksi kokonaista kuvaa valitsemasi hahmon puvusta. Muuten fanart-designista toteutetut puvut eivät ole hyväksyttyjä kilpailussamme.

Sallitut puvun aiheet

Kilpailuun osallistujien pukujen tulee kuulua johonkin seuraavista aihepiireistä.

Aikataulut

Aikataulu ennen tapahtumapäivää.

Aikataulu tapahtumapäivänä 18.3.2017

Tapahtumapaikka

Kilpailu järjestetään Tampere-talon Pienessä salissa, osoitteessa Yliopistonkatu 55. Pieni sali sijaitsee Tampere-talon toisessa kerroksessa.

Lisätietoja Pienestä salista tästä linkistä.

Valokuvaus tapahtuu valokuvauspisteellä Tampere-talon Talvipuutarhassa. Esi-ilmoittautuminen on sijoitettu valokuvauspisteen läheisyyteen pääkäytävälle. Kisaajille on tarjolla heille varatut pukeutumistilat, jotka on sijoitettu Pienen salin backstagelle.

Ennen tapahtumaa

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen pukukilpailuun (sulkeutuu maanantaina 20.2.2017): http://oma.aniki.fi/ilmovelho.php/cosplay/115

Ilmoittautuminen esityskilpailuun (sulkeutuu maanantaina 20.2.2017. HUOM! Taustamusiikkien deadline perjantaina 24.2.2017!): http://oma.aniki.fi/ilmovelho.php/cosplay/116

Lähdekuva

Kilpailun osallistujien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, josta ilmenee osallistujan tai osallistujien esittämien kaikkien hahmojen kuvat. Kuvassa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat aikovat käyttää (Huom, ei siis valokuva itsestäsi, vaan esimerkiksi kuvakaappaus animaatiosta). Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

Taustamusiikki

Esityskilpailun osallistujan tulee toimittaa oma taustanauha lavaosuuttaan varten. Taustanauha tulee lähettää pe 24.2. mennessä osoitteeseen tekniikka[at]tamperekuplii.fi

Mikäli kilpailija haluaa toimittaa taustanauhan, tulee siinä noudattaa seuraavia ohjeita.

Lähetä taustamusiikki sekä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen kuplii-tekniikka (ät) cosplay.fi.

Kilpailun kulku

Esityskilpailu

Cosplay-kilpailu alkaa, kun yleisö on päässyt saliin sisälle, jolloin juontajat hoitavat pienen alkujuonnon. Sitten he esittelevät ryhmän tai kilpailijan, jonka jälkeen alkaa hänen/heidän esityksensä. Kun esitys on ohi, siirry merkattuun kohtaan lavalla vielä poseeraamaan valokuvia varten. Valokuvien aikana juontaja esittelee sinut tai ryhmäsi etukäteen sähköpostiin toimittamiesi vastausten pohjalta (tarkemmat ohjeet lähetetään hyvissä ajoin ennen kisaa).

Esityksessä saa käyttää tummapukeista avustajaa, kunhan tästä ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä etukäteen.

Kysymysten jälkeen kilpailijat siirtyvät istumaan heille varatuille paikoille. Mikäli puku ei salli istumista, kilpailija voi myös siirtyä katsomaan kilpailua ohjattuun paikkaan salin reunaan.

Kun kaikki kilpailijat ovat esiintyneet, pyydetään vielä kaikki kilpailijat salin etuosaan ryhmäkuvaa varten.

Pukukilpailu

Pukukilpailu alkaa pienen välijuonnon jälkeen. Juontajat esittelevät kilpailijat, jotka saapuvat lavalle yksi kerrallaan. Kilpailija voi halutessaan tehdä esimerkiksi hahmolle sopivan liikesarjan tai tilanteeseen sopivaa elämöintiä, mutta myös pelkkä poseeraus riittää.

Lavalla juontaja esittelee sinut tai ryhmäsi etukäteen sähköpostiin toimittamiesi vastausten pohjalta (tarkemmat ohjeet lähetetään hyvissä ajoin ennen kisaa).

Tämän jälkeen kilpailijat siirtyvät istumaan heille varatuille paikoille. Mikäli puku ei salli istumista, kilpailija voi myös siirtyä salin reunaan ohjatulle paikalle. Kun kaikki kilpailijat ovat käyneet lavalla, pyydetään vielä kaikki pukukilpailijat salin etuosaan ryhmäkuvaa varten. Tämän jälkeen tuomaristo vetäytyy pohdiskelemaan, samalla kun yleisö ja kilpailijat seuraavat väliohjelmaa noin 15 minuutin ajan.

Voittajien valinta ja palkinnot

Pukukilpailussa arvioidaan parasta pukua, kun taas esityskilpailussa tuomarit palkitsevat parhaat esitykset. Esityskilpailussa annetaan lisäpisteitä puvuista kokonaisuutena. Emme suosittele puhetta tai huutoja lavalla, jotka ei ole valmiiksi liitetty taustanauhalle, koska kuuluvuus salissa on äärimmäisen huono. Tuomareilla on oikeus ottaa tämä huomioon, arvioidessa kisaajia finaaliin.

Kilpailussa on mukana tuomaristo, joka jakaa pukukilpailun finalisteille mitalit ja pienen lisäpalkinnon. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää suosikkiaan verkkoäänestyksessä, joka avataan tapahtumapäivän illalla. Esityskilpailun kolme parhaiten sijoittunutta palkitaan mitaleilla ja yhdellä pokaalilla.

Kolme parhaiten verkkoäänestyksessä sijoittunutta palkitaan pokaalilla. Palkinnot toimitetaan jälkikäteen.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja.

Liitteet

Liitteissä selvennetään yksityiskohtaisesti kilpailun osallistujien henkilötietojen käsittelyä. Nyrkkisääntö on, että henkilötietoja käsitellään erittäin luottamuksellisesti, vain järjestäjien toimesta, eikä osallistujien tietoja luovuteta edelleen.