B2
Suomi Finland 100

Sarjakuva-Finlandia

JANNE KUKKOSEN VORO - KOLMEN KUNINKAAN AARRE SARJAKUVA-FINLANDIA VOITTAJAKSI

Nelihenkinen valintalautakunta valitsi 65 ehdokkaan joukosta 10 finalistia. Valitsijadiktaattori A.W. Yrjänä nosti finalistien joukosta tunnustuspalkinnon saajaksi Janne Kukkosen sarjakuva-albumin Voro - kolmen kuninkaan aarre (Like). www.sarjakuvafinlandia.fi

SARJAKUVA-FINLANDIA-TUNNUSTUSPALKINNON JAKAMINEN SUORANA VERKOSSA

Perjantaina 17.3. klo 11.00 myönnettävän Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon jakoseremoniaa on mahdollista seurata suorana verkossa osoitteessa: https://moniviestin.uta.fi/videot/yop/tietohallinto/suorat-lahetykset/tampere-kuplii-goes-academic

Tilaisuus kestää noin puoli tuntia.

KYMMENENNEN SARJAKUVA-FINLANDIAN VALITSEE MUUSIKKO AW YRJÄNÄ

Muusikko AW Yrjänä valitsee vuoden 2017 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajan valintaraadin asettamasta kärkikymmeniköstä. Valinta julkistetaan 17.3.2017 klo 11.00 Tampereen yliopiston Linnan-rakennuksen Väinö Linna -salissa (Kalevantie 5). Kärkikymmenikköön kuuluvat seuraavat teokset:

Ossi Hiekkala: Nimettömien hautojen maa (Arktinen Banaani)
Ossi Hiekkala tietää, millaiselta kylmä hiki tuntuu otsalla. Niin tarkkanäköisesti hän kuvaa 2010- luvun Suomen rikollisuutta, jossa virheistä rangaistaan, vahingoilta ei vältytä eikä hyville ihmisille tapahdu hyviä asioita. Hiekkala vie lukijan muun muassa alamaailman joukkosaunaan sekä unohtumattomalle automatkalle mersun takapenkillä. Piirrostyyli korostaa finn noir -tarinoiden säälimättömyyttä ja realistisuutta. Värimaailmasta puuttuu lämpö - aivan kuten haudastakin.

Petri Hiltunen: Praedor - Taivaan suuri susi (Arktinen Banaani)
Petri Hiltusen yksityiskohtiin paneutuva mustavalkografiikka herättää Jaconian fantasiatodellisuuden hienosti henkiin. Velhojen, sotureiden ja seikkailijoiden kansoittamassa maailmassa rohkeus ja moraali joutuvat koetukselle, kun ennustusten valtias ryhtyy raivaamaan tietään koko Jaconian hallitsijaksi. Lopputulos on kaavoihin kangistumaton, mielikuvituksellinen seikkailu, joka pitää lukijan otteessaan.

Pauli Kallio, Christer Nuutinen: Kramppeja ja nyrjähdyksiä - Ripa ja kadunlakaisijat (Kustannusliike Hans Nissen)
Viimeisimmässä Kramppeja ja Nyrjähdyksiä -albumissa tarkastellaan nykymaailman menoa tarkkanäköisesti mutta lempeästi. Sarjakuvaan mahtuu niin avioliiton ulkopuolisia suhteita, potkujen saamista kuin apurahataiteilijaksi heittäytymistäkin. Hahmot ovat tuttuja vuosien takaa, mutta heidän huomionsa arkipäivän aiheista nettiraivosta hittibiisin sävellykseen tuntuvat tuoreilta.

Petteri Kantola: Ajan kanssa - Kesäni Marcel Proustin seurassa (Suuri Kurpitsa)
Petteri Kantolan esikoisteos on kunnianosoitus taiteelle, ajalle ja vapaudelle. Omasta elämästä vieraantuminen pakottaa ihmisen heijastamaan muistojaan ja kokemuksiaan aikaa vasten; kohtaamaan kivun ja päästämään irti pettymyksistä. Kun Marcel Proustin läsnäolo antaa luvan upota assosiaatioihin ja uniin, ratkaisut alkavat nousta alitajunnasta tietoisuuteen. "Sen ymmärrän vihdoin, että minun on hyväksyttävä oma tarinani. Se on ratkaisevaa päästäkseni eteenpäin ja lopettaakseni toistuvat ongelmani ja pakenemiseni".

Kati Kovács: Kamileen labyrintti (WSOY)
Absurdit skenaariot ja asetelmat ovat Kati Kovácsin tavaramerkki, ja Kamileen labyrintti jatkaa tällä tiellä. Sarjakuvan perusasetelma on erikoinen ja tarinan romanssi-mysteeriä on hauska seurata kuuron protagonistin kautta. Kamileen labyrintti on ajaton, itsenäinen ja uniikki sarjakuva perheestä, rakkaudesta ja kaikesta siltä väliltä.

Janne Kukkonen: Voro, kolmen kuninkaan aarre (Like)
Ilmeikkäällä piirrosjäljellä taituroitu koko perheen fantasiaseikkailu tempaa mukaansa ja vie mennessään. Teoksen kiehtova maailma kasvaa tapahtumien tuiskeessa ja samalla saa jännittää, kuinka pirtsakka Lilja-tyttö pärjää velmujen varkaiden, ilkeiden lääninherrojen ja vihaisten aavesotureiden pyörityksessä. Sympaattista ja sielukasta sarjakuvaa.

Hanneriina Moisseinen: Kannas (Kreegah Bundolo)
Sotasarjakuvia on tehty iät ja ajat, mutta ei aivan tällä tavalla. Kannas kuvaa sodan kauhun ihmisten kasvojen, tekojen ja tunteiden kautta ilman räjähdyksiä tai tarpeetonta verimässäilyä. Valokuvat Karjalan evakkojen matkasta välissä juurruttavat lukijan oikeaan mielentilaan, joka muistuttaa näiden tapahtumien historiasta ja raskaudesta yhä tänä päivänä.

Tommi Musturi: Suurin piirtein Samuel (Boing Being)
Suurin piirtein Samuel on visuaalisen tarinankerronnan juhlaa. Sanattomassa sarjakuvassa muodot muuttuvat ja toistuvat, kuvat seuraavat toisiaan pidäkkeettömänä virtana; kiertyvät yhteen, sulautuvat keskenään, alkavat ja päättyvät. Ilmaisuvoimaisista ruuduista kasvaa tyylikäs psykedeelinen tanssi, kokonaisvaltainen kokemus, joka on kuin piirrettyä runoutta.

Milla Paloniemi: 112 osumaa: Sarjakuvataiteilijan päiväkirja (Arktinen Banaani)
Paloniemen teos on koottu taiteilijan sarjakuvablogista, ja teoksesta huokuu avoimuus sekä päiväkirjamaisuus. Episodit vaihtelevat todella rosoisista tunteenpurkauksista harkitumpiin tarinoihin, joissa käsitellään hyvin henkilökohtaisia asioita. 112 osumaa on kaunistelematon ja paikoin viimeistelemätönkin, mutta juuri siksi niin kiinnostava ja koskettava sarjakuva.

Petteri Tikkanen: Black Peider - ITSE (Daada)
Slice of Life -sarjakuva muusikkomies Black Peiderin aivoituksista on oman alagenrensä parasta tuotantoa. Realismi ja fantasia tarttuvat toisiaan kädestä, ja sekä pienet pätkät että isommat kokonaisuudet supersankaripainijan elämästä maistuvat rehellisiltä.

Teosten painatuskelpoiset kansikuvat löytyvät osoitteesta: www.sarjakuvafinlandia.fi/teokset

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto täyttää kymmenen vuotta!

Tampere Kuplii ry:n yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa perustama 5.000 euron arvoinen tunnustuspalkinto jaetaan kymmenennen kerran Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla 17.3.2017.

Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tekemästä ansiokkaasta sarjakuvateoksesta. Ehdokkaaksi voi esittää omakustannetta tai kustantajan kautta julkaistua suomen- tai ruotsinkielistä albumia. Myös muun kielisiä albumeita voidaan hyväksyä ehdokkaaksi, jos valintalautakunta niin päättää. Palkinto on albumikohtainen.

Ilmoittautuminen vuoden 2017 Sarjakuva-Finlandia-palkintoa varten on käynnissä 31.12.2016 saakka Sarjakuva-Finlandian verkkosivuilla. Palkintoon ovat oikeutetut kaikki vuonna 2016 julkaistut kotimaiset sarjakuva-albumit.

Aikaisempien vuosien ehdokkaista muodostunut lähes 700 albumin tietokanta

Suomessa julkaistaan vuosittain noin 100 suomalaisin voimin toteutettua korkeatasoista sarjakuva-albumia. Vuosien 2007-2015 julkaisuista on syntynyt lähes 700 sarjakuva-albumin tietokanta, joka sisältää albumien tekijä- ja saatavuustiedot sekä kansikuvat ja mahdollisia näytteitä sisällöstä. Tietokantaa voi täydentää niiden albumien osalta, jotka eivät ilmoittautuneet aikaisempien vuosien Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaaksi.

Täydentäminen on maksutonta Sarjakuva-Finlandian verkkosivuilta.

Vuoden 2017 valinta

Tampere Kuplii ry asettaa vuosittain valintalautakunnan, joka valitsee enintään kymmenen ehdokasta palkinnonsaajaksi, ja nimeää lautakunnan ulkopuolisen henkilön, joka suorittaa lopullisen valinnan.

Vuoden 2017 valintalautakunnan jäsenet ovat:

Laura Antola on sarjakuvatutkija Turun yliopistosta. Hän tekee väitöskirjaa supersankarisarjakuvista ja niiden adaptaatioista.

Minna J. Haverinen on helsinkiläinen juristi, ympäristöasiantuntija sekä Punainen jättiläinen ja The Tree Club -sarjakuvakustantamojen perustaja.

Toni Jerrman on Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja, sarjakuvaneuvos ja Suomen kenties ahkerin sarjakuva-arvostelija.

Atte Timonen on opiskelija, bloggaaja, cosplay-harrastaja ja sarjakuvien massakuluttaja.

Valintalautakunnan tekemä ehdokasasettelu ja lopullinen valitsija julkistetaan helmikuun puolessa välissä 2017.

Katso lisää Sarjakuva-Finlandian verkkosivuilta.