Suomi Finland 100
B2

Näyttelyt

Tapahtuman aikana ja sitä ennen voi käydä tutustumassa eri järjestäjien sarjakuva-aiheisiin näyttelyihin.

Kupliin aikana Tampere-talossa:
Aikuisten leikit -valokuvanäyttely
Pomo piirroksissa -näyttely
Hjalmar Löfving: Monta ruutua tuulta ja sadetta
Kivi Larmola 30v retrospektiivi
Kronikka
Mitä sä täällä teet? – Tarinoita maahantulosta
Making of Muumimuseo
Kuvitti: Poika Vesanto

Aikuisten leikit -valokuvanäyttely

Aika:18.3.–19.3.2017
Paikka:Tampere-talo, 1.krs, Sorsapuistosali
Avoinna:Tapahtuma on avoinna lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 11-17

Valokuvanäyttely Aikuisten leikit esittelee tuttuja sarjakuva- ja elokuvahahmoja erilaisissa ja usein yllättävissä tilanteissa ja ympäristöissä. Hauskoista lelukuvista vastaavat Tampereen seudun työväenopiston valokuvauksen syventävän jatkokurssin kuvaajat.

Pomo piirroksissa -näyttely

Aika: la 18.3.– su 19.3.
Paikka: Tampere-talo, 2. krs, Sopraano-salin edusta.
Avoinna: Tapahtuma on avoinna lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 11-17
Pääsymaksut: Ilmainen

Pomo piirroksissa -näyttely esittelee johtajia suomalaisessa sarjakuvassa. Mukana ovat Ilkka Heilä, Pertti Jarla, Mikko Metsähonkala sekä Pekka Seppänen ja Pertti Hämäläinen.

Johtajuus ei ole suomalaisissa sarjakuvissa ja pilapiirroksissa kovin runsaasti käsitelty aihe. Satunnaisia esimerkkejä löytyy runsaasti, mutta on myös muutama sarja, joissa pomot ovat yksi keskeisistä teemoista. Johtajilla tuntuu olevan luontaisia kykyjä erityisesti huumorisarjakuviin.

Näyttelyn on tuottanut Tampereen yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos yhteistyössä Tampere Kupliin kanssa.

Hjalmar Löfving: Monta ruutua tuulta ja sadetta

Aika: la 18.3.– su 19.3.
Paikka: Tampere-talo, 2.krs, Duetto-salien aula
Avoinna: Tapahtuma on avoinna lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 11-17
Pääsymaksut: Ilmainen

Taiteilija Hjalmar Edward Löfving (26. tammikuuta 1896 – 29. tammikuuta 1968) kuuluu suomalaisen sarjakuvan ja animaation pioneereihin. Hän oli ällistyttävän tuottelias. Tunnetuimman sarjakuvansa Olli Pirteän (Sirkka-lehti 1926–1945) lisäksi Löfving piirsi eri lehtiin Pörröpää-Iivaria, Pekka Pontevaa, Tommi Typykkää, Mikko Tarmokasta, Pompusta ja Nököä – ja lukemattomia muita.

Nuorena pilapiirtäjänä hän haki tyyliään ja avusti käytännössä kaikkia merkittäviä pilalehtiä Kurikasta Tuulispäähän. Ajan mittaan Löfvingin tärkeimmäksi julkaisukanavaksi muodostuivat lastenlehdet kuten Sirkka, Pääskynen ja Valistuksen lastenlehti. Löfvingin töitä julkaistiin muun muassa kokoelmissa Olli Pirteän seikkailut, Matin matka maailmalle ja Bimbo seikkailee sekä useiden lastenkirjojen kuvituksina.

Hyväntuulisten ja viivaltaan persoonallisen pyöreiden animaatioiden ja sarjakuvien lisäksi Löfving piirsi runsaasti kuva-arvoituksia lehtien tehtäväsivuille, esiintyi Suomen ensimmäisissä lasten televisio-ohjelmissa ja kiersi ympäri Suomea tapaamassa lapsia Säästöpankin Lipas-setänä. Löfvingiltä on säilynyt useita mainosfilmejä ja myös varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Ville Hännisen teos Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat (Arktinen Banaani, 2016) kertoo pitkään lähes unohduksissa olleen Löfvingin elämän ja työn tarinan. Kirja on koostettu runsaasta alkuperäisaineistosta, joka on koottu kirjastoista, yksityiskokoelmista ja suvun hallussa olevasta poikkeuksellisen laajasta aineistosta.

Näyttelyn on tuottanut Suomen Sarjakuvamuseo. Hjalmar Löfvingin 120-vuotisjuhlavuotta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Grafia ry ja Kalevi Kuitusen säätiö.

Kivi Larmola 30v retrospektiivi


Valokuva: Sanna Larmola

Aika:18.3.–19.3.2017
Paikka: Tampere-talo, 2. krs, Duetto-salien aula.
Avoinna: Tapahtuma on avoinna lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 11-17

2016 tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun nuori sekatyömies Kivi Larmola astui Verovirastoon, ja haki verokorttiinsa ammatiksi "Sarjakuvantekijä". Näihin vuosiin mahtuu 13 sarjakuva-albumia, toiset 13 pienempää sarjakuvateosta ja tuhansia lehtisivuja. Näyttely esittelee Larmolan työtä ja elämää.

PS. 30 vuotta on pitkä aika, jonka vastakkaista laitaa ei ole helppo muistaa... siispä tässä pikamuistutuksena INFOLAATIKKO:

Kivi Larmola on vesimies ja tulihevonen
Hänet on palkittu Puupää-hatulla 1991
Hänet on palkittu Kielihelmi-palkinnolla 2001
Omien töidensä ohella hän on työskennellyt Aku Ankka -lehdessä 10 vuotta ja Angry Birds -sarjakuville 4 vuotta
Kemin sarjakuvakilpailujen palkinnot 1986 km, '87 km, '90 km, '92 IIIp

www.kivilarmola.com

Kronikka

Aika: 18.3.–19.3.2017
Paikka:Tampere-talo, 2. krs, Sopraano-salin edusta.
Avoinna: Tapahtuma on avoinna lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 11-17

Erään kaupungin tarina Mikko Metsähonkalan piirroksina.

Mitä sä täällä teet? – Tarinoita maahantulosta

Aika: 18.3.–19.3.2017
Paikka: Tampere-talo, 2. krs, Duetto-salien aula.
Avoinna: Tapahtuma on avoinna lauantaina kello 10-18 ja sunnuntaina kello 11-17

Miltä tuntuu vaihtaa maata? Miltä se tuntuu lapsesta, perheestä, aikuisesta? Kuka on maahanmuuttaja ja onko pakolaisuus pysyvä olotila?

“Mitä sä täällä teet?” on kulunut kysymys, jota ulkomaalaiselta vaikuttava saa kuulla väsymiseen asti. Tässä sarjakuvanäyttelyssä 15 eri puolilta maailmaa pohjoiseen tullutta eri-ikäistä ihmistä vastaa kysymykseen ja kertoo maahantulokokemuksensa. Jokaisen tarinan on piirtänyt sarjakuvaksi eri taiteilija, joten kertojilla on myös kuvallisesti oma ääni.

Erilaiset kertomukset näyttävät rinnakkain esitettyinä poikkileikkauksen siitä, miten lähtömaa, matkalla kohdatut ihmiset ja puhdas sattuma vaikuttavat matkantekoon. Sarjakuvat on julkaistu Mitä sä täällä teet? – Tarinoita maahantulosta -albumissa (Into Kustannus, 2016). Teosta on käytetty osana Sarjakuvakeskuksen medialukutaito- ja kulttuurivaihtopajoja talvella 2016–2017. Kirjaa on saatavilla paikan päältä. Osa sarjakuvista on julkaistu myös Voima-lehdessä vuonna 2014.

Mukana sarjakuvataiteilijat Annukka Mäkijärvi, Milla Paloniemi, Reetta Laitinen, Henri Gylander, Otso Höglund, Aino Sutinen, Suvi Tirronen, Filippa Hella, Henna Räsänen, Mari Ahokoivu, Tuukka Teponoja, Olli Hietala, Antti Kyrö, Juliacks ja Warda Ahmed. Toimittanut Hannele Richert.


Making of Muumimuseo

Aika:Jatkuvasti Tampere-talon aukioloaikoina 8.5.2017 saakka.
Paikka: Tampere-talo
Avoinna: Tampere Kupliissa lauantaina 10-18 ja sunnuntaina 11-17, muuten Tampere-talon aukioloaikojen mukaan
Pääsymaksut: Ilmainen

Uusi Muumimuseo aukeaa Tampere-talossa kesäkuussa 2017. Sitä ennakoi jo avautunut Making of Muumimuseo -näyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa. Näyttely esittelee hankkeen ja tulevan museon taustoja.
Tuotanto: Muumimuseo.

Kuvitti: Poika Vesanto

Aika: 27.2.–24.3.2017
Paikka: 18.-19.3. Tampere-talon Sopraano-sali, muut ajat Koilliskeskuksen kirjasto (Aitolahdentie 49)
Avoinna: 18.-19.3. Tampere Kupliin aukioloaikoina, muut ajat Koilliskeskuksen kirjaston aukioloaikoina

Kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Poika Vesanto (1908–1950) oli tuottelias, osaava – ja lähes täysin tuntematon. Nostalginen näyttely esittelee mestaripiirtäjän uraa ja kuvitustöitä.

Eijo "Poika" Vesanto syntyi Tampereella vuonna 1908. Piirtäjänuransa hän aloitti tamperelaisessa kivipainossa. Vesannon ensimmäinen sarjakuva Eetu ja Riku ilmestyi Aamulehdessä vuonna 1931. Vuonna 1932 Aamulehdessä ja Karjala-lehdessä ilmestynyt sarjakuva Saku Sämpylä on jäänyt suomalaiseen sarjakuvahistoriaan ajan parhaisiin amerikkalaisiin sanomalehtisarjakuviin vertautuvan piirrostyylinsä ansiosta.

Vesanto muutti Helsinkiin vuonna 1932 Otavan mainospiirtäjäksi ja Suomen kuvalehden kuvittajaksi. Tuottelias taiteilija teki Otavalle niin kirjankansia, kirja- ja lehtikuvituksia kuin mainospiirroksiakin. Kansikuvia Vesanto teki runsaasti yli 200 kpl, luultavasti enemmänkin, mutta ajan tavan mukaan kuvien tekijöitä ei kirjoissa useinkaan mainittu.

Kirjankansien lisäksi Vesanto teki myös aikakauslehtien kansikuvia. Etenkin Seuran kannet ovat värikylläisiä, kilpailijoista voimakkaasti erottuvia taideteoksia. Vesannon akvarellikannet moniin 1930-luvun ja sota-ajan Seuroihin loivat lehdelle omaa ilmettä samaan tapaan kuin Martta Wendelinin työt Kotiliedelle.

Vuonna 1950 vain 42-vuotiaana kuollut taiteilija jätti lyhyen mutta tuotteliaan uransa aikana pysyvän jäljen suomalaisen käyttökuvituksen historiaan.

Näyttelyn ovat koonneet sarjakuvantekijä Timo Kokkila ja toimittaja Ville Hänninen ja tuottanut Mediamuseo Rupriikki.

päivitys: Poika Vesanto -näyttely tekee yllätysloikan Tampere-taloon lauantaina ja sunnuntaina. Tampereen Koilliskeskuksen kirjastossa 24.3.2017 saakka esillä oleva sarjakuvahistoriallinen näyttely siirtyy festariviikonlopuksi Tampere-talon Sopraano-saliin, ja palaa sen jälkeen vielä Koilliskeskukseen.